Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

August 1976

Her er du nå :: www » no » rock » text » Rapport fra London » august

Jeg overvar nylig en konsert med Mott, men ble meget skuffet, da de ikke har noe å stille opp mot gamle Hott The Hoople. Hverken repertoar eller opptreden var i en klasse man bør vente seg fra en gruppe som dette. En aldrende og fet Overend Watts så rett og slett latterlig ut med sin "punk"-opptreden, Nigel Benjamin er bare en hvem-som-helst, og kan aldri håpe å erstatte Ian Hunter. På samme konsert spilte også en ny gruppe, Graham Parkers Rumour, og disse nyter for tiden en voldsom publisitetskampanje fra Phonogram, som utroper Graham Parker til Englands svar på Bruce Springsteen. Dette er absolutt latterlig, da hele gruppen er så ordinær som det går an å bli. Bare fordi markedet i disse dager er overfylt av dårlig soul, kan ikke grupper som Graham Parker og BeBop DeLuxe kalles toppgrupper. Jeg er sikker på at situasjonen kommer til å forandre seg ganske snart, og at nivået vil stige drastisk før året er omme. Jeg liker ikke å kritisere nye grupper, da jeg vet hvor vanskelig det er å bryte gjennom her, men disse gruppene eier ikke personlighet, og det er publikum som fortjener kritikk, da de lar seg lure av desperate plateselskap i deres fumlete søken etter nye toppartister. De kan ikke riktig forstå at en god del av det platekjøpende publikum fremdeles er ved sans og samling, og at de foretrekker The Beatles' "Back In The USSR" (som forøvrig er nr 16 på Top 20), fremfor stilløs og upersonlig rock-musikk, som mange plateselskaper i dag prøver å bløffe inn på markedet som noe nytt og helt stort.

Det ser nå ut som om flere og flere poptilhengere har blitt dørgende lei av denne evindelige funk- og discomusikken som har dominert listene de siste år. Jakkemerker med påskriften 'Bring back Beat' og 'Funk Stinks', selges i butikkene, og personlig ønsker jeg denne kampanjen hjertelig velkommen. Jeg avskyr funk, og synes det er tragisk at grupper som The Stones, Bee Gees og Eric Clapton i mange tilfeller foretrekker denne musikkformen fremfor sin egen.

Punk-rock ser ut til å slå gjennom for fullt her i London. Dette er musikkformen The New York Dolls innførte for ca tre år tilbake, men som da ikke klarte å hevde seg, muligens grunnet at opptredenen var for glamorøs. Dette gjorde at ungdommen ikke kunne identifisere seg med musikerne. Nå har det forandret seg drastisk, idet grupper som The Sex Pistols, Ramones, The Vibrators og Clash, alle er uten kunstig gimmick, og i virkeligheten ble oppvokst i bakgatene. Disse guttene er langt fra noen sex-symboler, og deres oppvekst dreide seg stort sett om gatekamper mellom bakgårdsgjenger. Noe som gjelder for samtlige av disse gruppene, er at de er langt fra kompetente musikere, men musikken blir fremført med slik beinhard råskap og intensitet at man på ingen måte kan unngå å bli fascinert av dem og deres fanatiske tilhengere. Det er mange som for tiden tror at arvtagerne til The Rolling Stones' trone vil dukke opp fra dette miljøet og ta verden med storm.

I slutten av forrige uke overvar jeg en konsert fra den australske punk-gruppen AC/DC, som i disse dager har tatt London med storm. Publikums respons til denne rå og beinharde gruppen er sensasjonell, og de er for tiden residerende klubbband på den berømte Marquee-klubben her. Ordet 'punk' kan oversettes med 'tenåringsramp', og man kan vel si at The Stones og Pretty Things var 60-årenes punk-band. Foruten AC/DC og de nokså berømte Sex Pistols, gjør en gruppe ved navn Clash seg positivt bemerket. De er en forholdsvis ny gruppe som hittil kun har opptrådt på små bortgjemte klubber, men de har allerede en stadig voksende tilhengerskare, og 'Sounds' skrev i sin omtale denne uken at de tror Clash blir den første av disse gruppene til å slå gjennom på et stort nivå. Deres største konkurranse kommer for øyeblikket selvfølgelig fra USA, der jo punk-rock allerede har vært godt etablert i et par år. Derfra kommer de svært populære The Ramones, som denne uken sensasjonelt ble den aller første punk-gruppe på Top 20 (LP-listen). Foruten disse må man vel også regne med The Flaming Groovies, selv om de nå har eksistert i nokså lang tid, og kanskje heller ikke er rå nok til å bli klassifisert punk. De er derimot svært flinke, og turnerte nylig her sammen med The Ramones. The Flaming Groovies er dessuten adskillig bedre enn de fleste av konkurrentene, og en nylig utgitt LP 'Shake Some Action', er noe av det beste jeg har hørt i den senere tiden. Jeg bør vel også nevne ex-New York Dolls-gitaristen Johnny Thunders nye gruppe, The Heartbreakers, som rapporteres å ha dominert New Yorks punk-verden i den siste tiden.

Neste tekst :: oversikt :: forrige tekst

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no