Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Svar til Trygve Mathiesen « oktober-november 2004

Her er du nå :: www » no » rock » text » Q&A

Svar til Trygve M. om det trondhjemske pønkemiljø

Da Sex Pistols spilte i TRH hadde allerede en god del progressive* mennesker orientert seg mot punk. Casino Steel (fra The Boys og Londons pønkemiljø generelt) hadde foret folk med informasjon i et par år gjennom en ukentlig spalte på musikksiden i Adresseavisen. Folk leste Sounds, New Musical Express og Melody Maker, og hang rundt omkring på platebutikkene Playtime og Ranum og hørte på og kjøpte ny musikk. (Trenger du adresser til folk som jobbet der?)

Ellers hadde miljøet input fra for eksempel Bodegaen, hvor DJ-er med (mer eller mindre) tilknytning til akademia hadde spilt progressiv* musikk i flere år. MC-5, Stooges og Beefheart var vanlig kost. Patti Smiths Horses ble spilt like etter at den kom ut (1976?) og derfra bar det utoverbakke.

Rockefilla var ute på gatene med første nummer 28.02.77 [På programmet Norsk Rock på NRK sier Joggi at første nummer kom i desember 1976.], og fant et marked i visse miljø. (Rockefilla var et mer ballete svar på Asfaltfilla, som var en urban variant av Vannbærer'n fra Karlsøy og en slektning av Gateavisa i Oslo. Asfaltfilla fokuserte på bohemer og alternative urbane strømninger. Kontakt S. R. for detaljer.)

Utover våren 77 ble flere og flere unge orientert mot det nye opprøret og en del folk konverterte til pønk. Selv om ikke hele miljøet var like radikalt, politisk sett, var det mye frustrasjon i TRH over lokale myndigheters evne til å overse alt som var i emning, både av musikk, teater, film og andre kulturelle uttrykk. I tillegg kom selvsagt politiets overvåkning og trakassering av deler av de selvsamme miljøene.

Som antydet ovenfor, var ikke trondheimsmiljøet spesielt homogent. TRH var/er ennå en for liten by til at man kan få store nok autonome og levedyktige grupper, man var/er avhengig av å samarbeide med og selge seg inn til andre alternative miljø, og de forskjellige miljøene var/er en salig blanding av drop-outs, wanna-bes, studenter med teoretisk balast og folk med generelle sosiale avvik og/eller svekkede sjelsevner. (Min tolkning og påstand. Sånn sett blir det vel først når Oslo kommer på banen at man kan snakke om større, rene pønkemiljø.)

Sex Pistols spilte på Studentersamfundet 21.07.77 for en forsamling som rommet forskjellige folk. En del hadde allerede band på gang (se stamtrærne på uffasidene). Andre så lyset der og da og ville være med på leken. Vinteren 77-78 utviklet det seg et behov for en egen scene / et eget sted for de nye kulturuttrykkene.

Gudinnen selv, Patti Smith, spilte på Chateau Neuf, Oslo, 06.03.78, og det var en solid kontingent som dro ned fra TRH. Samtidig ble HRK formelt dannet og arrangørene fikk det travelt med å lære seg å organisere konserter og få plass til alle spillelystne – Folk sto i kø for å slippe til på scenen.

L. O. foreslår et antall på 200 "pønkere" på The Boys + Subway Suck i Nidarøhallen 16. eller 17.05.78, og det virker som et absolutt sannsynlig tall på meg. Selv var jeg noe tallblind på den tiden (hodet kokte konstant i to år).

Din antydning om at begrepet pønk ble brukt på en 'large' måte i TRH kan jeg bekrefte. Som beskrevet foran var ikke ensrettinga like kraftig i TRH som i Oslo (min teori. Senere skulle det gi seg utslag i at Blitz ble rødere enn Uffa, som ble svartere og grønnere).

* Et fint, animert VU-meter. Husk å sette volumet på 11!

Har du snakket med Joggi om årene 1974-77?

ÅU, 28.10.04

* Med progressiv mener jeg her annerledes, ikke nittitallets definisjon av prog, men generell anti-establishment-musikk. [Begrepet progressivt ekskluderer også datidens trondheimskommunister, som for øvrig predikerte kollektiv innordning, ensretting og undertrykking.]

P.S! Rock-historikeren Tore Stemland er forresten noe irritert over programmet Norsk Rocks beskrivelse av pønkehistorien. Ta en kikk på innlegget hans!

P.S. II! Pokker, John Peel er død. (Registrert 13.11.04)

'Rapport fra London' ...

Neste tekst :: oversikt :: forrige tekst

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no