Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Rotmetafysikk

Her er du nå :: www » no » blogg » 2008 » 3.T » norsk blodnasjonalisme

I Dagens Næringsliv for 13-14. september (2008) ble Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås portrettert av Alf Marius Opsahl. Åmås hadde nylig kommet ut med en bok som rangerte norske kjendiser og andre viktigheter. Et stykke uti intervjuet kunne vi lese:

«Jeg kommer ikke fra Odda. Jeg kom fra Odda».
Sitatet om industribygda på Vestlandet tilhører Knut Olav Åmås.
– Hva mente du egentlig?
– Det var en spissformulering, det der. Men jeg ville pirke borti det jeg kaller den norske rotmetafysikken.
– Den norske hva for noe?
– Nordmenns hang til å tilskrive røtter og opphav, både geografisk [og] miljømessig, en enorm netydning. Det blir for meg en overtro på samme måte som freudiansk vekt på barndommens enorme, ualminnelige betydning gjennom hele livet.
– Hva er feil?
– Det blir et slags fengsel og en reduksjon av friheten. En reduksjon av enkeltmenneskets frihet. Med en sånn tenkning får stedet en kommer fra, altfor stor bestemmende kraft. Jeg bodde 17 år i Odda. Det er klart at de over 20 årene som er gått siden jeg bodde i Odda, de er viktigere enn de 17 årene jeg bodde på et lite sted på Vestlandet.

Mer norsk nasjonalfølelse

Skal vi beholde nasjonalstaten? var overskriften da forfatter Karsten Alnæs fikk publisert en kronikk i Aftenposten for 15. juni (2008). Innledningsvis kunne vi lese:

Norsk velferd
Sigurd Skirbekk har i sin nyeste bok Nasjonalstaten – Velferdsstatens grunnlag levert et forsvar for denne statsformen, som han mener gjennom sin evne til å skape identitet gir et nødvendig grunnlag for den lojalitet som utbyggingen av den norske velferden trenger.
I Norge har nasjonalfølelsen fra begynnelsen av 1800-tallet vært knyttet til liberalitet og politisk radikalisme. Wergeland kombinerte entusiasme for det norske med medfølelse for fattige og utstøtte og for undertrykte folk, og ga dermed nasjonalismen et radikalt fortegn.
Etter hans tid løftet tilhengerne fanen. Norsk nasjonalisme ble antiautoritær og demokratisk, mens for eksempel den svenske var sterkt skeptisk til det politiske demokratiet.

Mer ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no