Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Er Solstad en Hamsun i nye klær?

Her er du nå :: www » no » blogg » 2008 » 2.T » (mest) Nina Witoszek

En ekkel forfatter ved navn Dag Solstad vakte noe rabalder her på forsommeren, etter et innlegg om ytringsfrihet i tidsskriftet Samtiden. Det er jo alltid like festlig når folk med blod på hendene snakker om andres rett til ytring. Nina Witoszek signerte innlegget 'Er Solstad en Hamsun i nye klær?' i Aftenposten for 4. juni (2008). Hun innledet slik:

Det moderne teledemokrati driver ikke med opplysning og utdannelse. Det driver med oppløsning og utdannelse. De store oppløsere er en religiøs frigjøringsarmé av verdensfrelsere som brøler ut sine obligatoriske mantraer om fred, dialog, og multikulturalisme og får dermed de stakkars Dag Solstad-ene av denne verden til å «føle seg åndelig kneblet».
Dette fenomenet har opprinnelig vært studert av Dag Solstads mentor, den polske forfatteren Witold Gombrowicz (1904-1960). Gombrowicz trodde aldri på store ideer og store ord; han var redd for deres dogmatiske form og erobringshensikter. Han latterliggjorde de selvtilfredse og engasjerte – og de som alltid hadde rett.

Witoszek var fri nok til å benevne Solstads innlegg som et komisk «angrep på ytringsfriheten som den moderne hellige ku». Videre mente hun at Solstad hadde utført et attentatet «på et humanistisk hoff», hvilket jo (ifølge Witoszek) hadde likhetstrekk med Hamsuns vakling i forhold til fascismen en 70 år tidligere. Witoszek konkluderte med at «Solstad har aldri brydd seg om å forstå kommunismen. Han er fremdeles en stolt kommunist».

Likheten var at nevnte forfattere, både Hamsun og Solstad, vel var fascinert av ytterligående ideologier uten å erkjenne de fatale konsekvenser som påføres de som skal underkastes slike ideologier – inhumanitet satt i system har for få positive effekter. Witoszek avsluttet slik:

Det er en infantil autisme ved Solstads optimistiske syn at «alle gode bøker vil til slutt bli utgitt», med eller uten ytringsfrihet. Da Angkar, en stormtropp for kommunistpartiet i Kambodsja, startet sin utrenskning av virkelige og innbilte motstandere, var de første ofre alle Phnom Penhs egne Dag Solstad-er. Deres uskrevne bøker vil derfor aldri nå hans fantastiske bibliotek.
Men for Solstad er disse folkene og deres «åndelige knebling» like fjernt som fjorårets snøfall. Med sin enøyde visjon fremstår han som en av de gamle venstreorienterte «barnerumper fra barnehagen» som har fått lov til å få utløp for sine kunstneriske nevroser i frie og beskyttende omgivelser, og som er blitt applaudert for sine spennende – og forfeilede – diagnoser.
Genial barnerumpe
Den sjarmerende svakhet deler de med sin mentor, Karl Marx, som utmerket seg ved å skrive om arbeiderklassens interesser uten den minste interesse for hva arbeiderklassen virkelig mente. Barnerumpers favorittprosjekt er å leke med ideer og bøker i sine barnehager og biblioteker. Dette er hva Dag Solstads hovedpoenger om ytringsfriheten dreier seg om. De er ideene fra en genial barnerumpe – Hamsuns sanne elev – i «verdens beste land».

Mer ...

Nasjonalt flagellanteri

Og apropos Witoszek: Ane Farsethås hadde en flott en om norsk flagellanteri i Dagens Næringsliv for 19-24. mars (2008). Hun refererte til ...

... romanen «The Corrections» av Jonathan Franzen, der hovedpersonene på et cruise møter på en gruppe norske turister som mest av alt synes å seile verden rundt for å belære andre om sitt hjemlands vakre natur, oljerikdom og verdens beste velferdsstat. Velkjent?

Nasjonalt karakterdannende Birkebeiner

Men spydigheter til side*: I Dagens Næringsliv for 10-12. mai (2008), pinseutgaven, ble Dag Olav Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, portrettert av gammelkommunist Åge Winge. På side 51 kunne vi lese:

Hessen bestemte seg for å skrive den siste boken da han for ti år siden leste «Norske naturmytologier» av polskfødte Nina Witoszek, som mener at nordmenn startet å dyrke naturen fordi det var det eneste ekstra den unge nasjonen hadde i forhold til resten av Europa.
– Jeg ville argumentere mot henne, men endte opp med at jeg er ganske enig. Vi dyrker vår egen naturdyrking, og skisporet fra Nansen er fortsatt nasjonalt karakterdannende. På sett og vis er ski også blitt en slags vellykkethetskodeks som topper seg med Birkebeinerrennet, men det er ikke det verste utslag man kan tenke seg, sier Hessen ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no