Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Britney's Pears (.)(.)

Her er du nå :: www » no » blogg » 2008 » 1.T » 1981-2008?

At undertegnede er en enkel sjel, er vel ingen stor hemmelighet, akkurat. Som eksempel på foran nevnte uforstand, kan vi omsider presentere det faktum at Britney Spears (1981-2008?) ble lagt for hat i det øyeblikk Deres ulykkelige blogger hørte Baby One More Time. Låta var undertegnedes første møte med denne skikkelsen, en figur som det vel kunne være noe uklart* hvorvidt var et faktisk menneske eller bare et Disney-konstrukt à la Bambi.** Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2 gikk gjennom figurens karrière i utgaven for 14. mars 2008. Et stykke uti underholdningen kunne vi lese:

... 17 år gamle Britney Spears [ble] verdensberømt. Uttrykket «to do a Britney» dukket opp: kle deg sexy, syng sexy – og insister på at du er jomfru. Både musikk, image og alder representerte et klart brudd med de eldre og selvstendige kvinnene som slo gjennom på 1990-tallet: Alanis Morissette, Björk, Tori Amos, PJ Harvey og Lauryn Hill.
– Kvinnelige artister har alltid hatt et seksuelt image, bare se på bluesartisten Bessie Smith på 1930-tallet, jazzsangerne Eartha Kitt og Billie Holiday på 1940-tallet og popgruppene The Ronettes og The Shangri-Las på 1960-tallet, sier Lucy O'Brien, forfatteren av boken «She Bop: The Definitive History of Women in Rock, Pop + Soul».
– Men det Britney Spears endret på, var i hvilken alder man kunne anses som et seksuelt vesen – fra sene tenår til tidlige.

Det var Lotta Elstad og Øyvind Holen som hadde komponert teksten til D2-magasinet. Som bidragsyter dukket også fru Danielsen opp som kilde i teksten:

– Det virker veldig kalkulert, synes musikkviter Anne Danielsen.
– Flere av Britneys tidlige låter handler om overgangsfasen mellom jente og kvinne. Det er som dobbeltheten i denne posisjonen er blitt utnyttet til fulle. Dobbeltkommunikasjonen ligger både i det visuelle og det musikalske. Stemmen hennes er for eksempel tydelig ungpikeaktig, med plutselige, små, sexy knirk.
Opprinnelig stilte Britney seg uforstående til kritikken, som da hun irritert utbrøt i et intervju: «Jeg hadde på meg en katolsk skoleuniform!»*** Eller da hun insisterte på at «I'm a Slave 4 U» – der hun i en svett video ble slikket i ansiktet av noen mannlige dansere – bare handlet om å være slave av musikken. Kledde hun av seg, var det bare fordi det var varmt.

Ekte tullprat! Den danske litteraturviteren Søren Staal Balslev la i artikkelen vekt på innhold (eller eventuell mangel på sådant?):

Britney Spears' lyriske omdreiningspunkt har alltid vært hennes eget liv, med utgangspunkt i de forskjellige trivielle og nødvendige tenåringsriter alle unge individer i det postmoderne samfunnet gjennomlever, sier han nå.
– Det handler om seksualitetsutvikling, mentalseksuelle erobringsstrategier og sist, men ikke minst, krenkelsene underholdningsindustrien påfører henne.

Jupp, empati som omfatter kun ens eget lille selv, er vel neppe av det mest sjarmerende ... Men sex, uskyld og sex igjen dekker vel over det meste med støy?

(_!_) Britneys død?

Ane Farsethås anmeldte boken No one belongs here more than you av Miranda July i Dagens Næringsliv for 1-2. mars (2008). Vi kunne lese:

Vi kjenner alle til den infantile, men vanlige forestillingen om ens egen plutselige død og dagdrømmen som følger om vår egen tåredryppende begravelse: Nå kan de angre, alle de som ikke skjønte hvilken uslepen diamant vi var!
...
Personlig klarer jeg ikke å bestemme meg for om jeg synes mennesker er så skjøre og hjelpesløst drømmende som i Julys fortellinger – eller om jeg tvert imot synes dyrkingen av det skjøre blir en slags passisviserende trøsteideologi, et naivistisk skjold mot verden som hegner om litteraturen og de spesielt følsomme outsiderskikkelsene inne i et kunstreservat. Tilhører man lesertypen som ofte har lyst til å fortelle personene i en bok at de burde ta seg sammen, får man rikelig anledning her.

Mer ...

*** Litt som da skribent Kadra Yusuf omtalte "En 13 år gammel jente med superkorte jeans og topp, der det sto: «Fuck me I'm a famous hoe»," under headingen utslipp i A-magasinet for 4. april 2008.

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no