Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Hilāl :: Halvmåne

Her er du nå :: www » no » blogg » 2006 » T:2 » Hilāl

Torgrim Eggen fikk gitt ut boken Hilal i 1995. Eggen ga et innblikk i muslimske skikker og seder samt Koranen i kombinasjon med litt street-wise østkantskildring. Teksten bærer, etter undertegnedes mening, preg av at hovedpersonene (og forfatteren?) forsøkte å trenge inn i kulturen til våre nye landsmenn. Først en liten smakebit som muligens handler om en erotisk paradisisk visjon i Koranen:

Hva var det nå det sto om disse paradis-huriene? «De er skapt av safran, moskus, ambra og kamfer og er så gjennomsiktige at benmargen er synlig gjennom sytti silkekledninger» ...

Lettere kjøtt- og blodfattige, disse huriene – kanskje like immaterielle og flyktige som våre egne huldre? Nåja, den gamle vokalisten skrev muligens også inn noen betraktninger av nittitallets nydisco:

Alt var bare suppe; selvbevisst og triviell musikk, masete og støyende mikrochip-rytmer uten tyngde eller forførerisk kraft, infantile melodier og tekster som i beste fall var helt meningsløse, i verste fall blatant pornografi. Han hørte ikke så mye som et groove som var verdt å bruke.

Meningsdybde var ikke spesielt fremtredende på nittitallet – tvert i mot, det kan synes som om nåkultur og umiddelbar behovstilfredsstillelse ble dominante, akseptable og stuerene holdninger. Man kan driste seg til å si: De foregående tiårs politiserte klima smuldret opp, og for noen av oss brøt ideologiene sammen parallelt med generell deregulering og liberalisering. I nye tider henger jo reminisenser av det fortidige igjen, både som klangbunn og bakgrunn for refleksjon og som språklige spor.

17. mai 2006

ok, etter hvert som teksten i Hilāl skrider frem, blir de etniske kontrastene fremtredende i fortellingen. I en refleksjon omkring neonasjonalisme kan man blant annet lese:

... for ham var den like flyktig, denne norske kulturen som alle disse gærningene ville drepe for å verge om. Hvor var den? Var det all pizzaen de åt? Var det den amerikanske popmusikken de hørte på, eller TV-seriene de glodde på? De koreanske bilene? Var det de tomme kirkene, eller de merkelige klærne de iførte seg når de feiret uavhengighetsdagen sin? «Norsk kultur» var åpenbart noe som bare eksisterte i sammenheng med sin motsetning, hva den nå måtte være i øyeblikket. Han orket ikke høre det mer.

Eggen våget seg også ut i en skildring av tankesettet hos én av våre besøkende:

Abdullah hatet Oslo. Først og fremst av prinsipp. Tross alt var dette byen som ga navn til det skjendigste av alle dokumenter – det som pulveriserte palestinernes frihetskamp. Hvor lekende lett hadde ikke sionistene tvinnet de treige, men arrogante nordmennene rundt lillefingeren! Man måtte nesten beundre Tel Aviv; med et pennestrøk og noen mål sandholdig ørkenjord hadde de renvasket seg i verdens øyne og overlatt selve møkkajobben – å skyte palestinere – til Yassir Arafat og de andre PLO-quislingene. Skandinavene supplerte uniformene og ammunisjonen også. En nasjon som lånte seg ut til slik hestehandel, våkent eller i søvne, fortjente hans uforbeholdne forakt.
Men ellers gikk det glatt å mislike nordmennen hver især. Førsteinntrykket hadde ikke vært vennlig; det traff ham som en tett slagkombinasjon av kultur- og natursjokk ...

Joda, som nevnt leser Eggen sin samtids historie på en lite sosialdemokratisk (og naiv?) måte. På det personlige plan kontrasteres Abdullah av for eksempel Thomas, som i et møte med to stanere tenker at han:

... hatet seg selv for umiddelbart å assosiere «mørk» med «uberegnelig» eller «farlig», men det var slik han følte det, som en tusenårig nedarvet refleks.

Jo, Eggen hadde kanskje – etter noen uheldige formuleringer som vokalist i hine hårde dager – en jobb å gjøre: Å renvaske og fri seg for mistanke om fascistiske sympatier? Men som han selv imperativt skriver:

... martyrene kommer rett til Paradiset, hvis de kommer slik de var da de døde. Skjønner du? De blir kjent igjen på skadene.

Mer ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no