Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Kirke og religion

Her er du nå :: www » no » blogg » 2006 » T:1 » avguder

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap, er en gjenganger i denne bokmålsbloggen – rett og slett fordi hun fører en god penn! Under diskusjonen om fortsatt statskirke eller løsrivelse kunne vi i avisen for 18. januar (2006), under overskriften Gammelmodig med statskirke, lese:

I globaliseringens og sekulariseringens tid er det ufattelig at man i Norge diskuterer statskirken seriøst. Denne institusjonen stammer fra eneveldets territorialstat, formelt opprettet i Westfaler-traktatene i 1648. Der skrev man inn prinsippet den som behersker territoriet, bestemmer dets religion.
Dette er selvsagt reformasjonens prinsipp som får sin politiske form, og som vi vet, har de nordiske stater hatt sine statskirker som nasjonsbyggende institusjoner siden. Absurditeter som at halvparten av regjeringen må tilhøre statens religion, står fremdeles ved lag. Statsminister Bratteli, denne milde mann, utbrøt i sin tid et oppgitt f... da han fikk nei fra nok en statsrådkandidat på spørsmålet om han tilhørte statskirken.

Jo, vellet av anekdoter og historiske tråder og linjer som hun så ofte trekker opp, imponerer.

Mange er redd for sekulariseringen når statskirken forsvinner. Men spørsmålet er feil stillet, som Kåre Willoch ville si. Sekulariseringen er jo et øredøvende faktum, i Norge som i resten av Europa. Uten reell tro er det fåfengt å holde fast ved institusjoner som tomme skall. Sekulariseringen vil fortsette. Pave Benedikts analyse er at kristendommens tid som statsbærende religion i Europa definitivt er forbi, og han beklager ikke at vanekristendommen forsvinner, tvert om. Kristendommen må være radikal, utenfor den verdslige makt, for å være jordens salt, sier han. Det var det kristendommen var i sin sanneste periode, i Romerriket under romersk forfølgelse.
Mye av den pågående norske debatten, anført av et såkalt kristenfolk som befinner seg i en ghetto, er angstbitersk. Hva er det egentlig man frykter? Tro opprettholdes ikke av statlige subsidier eller privilegier.

Det er vanskelig for undertegnede å si seg enig i alle Matlarys konklusjoner og konservativ-liberale ståsted,* men hennes resonnement og språklige ferdigheter kan tidvis være fabelaktige.

Nick Cave

Vegard Larsen siterte Nick Cave under overskriften Rett west i Dagbladets Magasin 18. mars (2006):

... jeg finner Jesus' budskap riktig. Problemet med å tro på Jesus i disse dager, er at han er blitt kapret og brukes av mennesker med ukristen agenda. Man blir umiddelbart koblet til disse psykopatene og homofobe. Religionen er blitt noe stygt, alliert med store penger og politikk.

Oh Lord, save me from thy followers! (nok en reprise)

Åge Winge portretterte Otto Jespersen i avisen Dagens Næringsliv for 8-9. april (2006), under overskriften Det Ottomanske riket. Det kunne se ut som Jespersen har spesialisert seg på spissformuleringer:

– Noen sider av en gammel bok på bålet, og rottene strømmer ut av kloakken, les Israels venner. Jeg har ikke annet enn forakt til overs for disse moralens voktere, de påberoper seg kristne verdier, men i virkeligheten er de de mest fordomsfulle av alle.

Selv har jeg ikke helt oversikt over hvem disse Israels venner er, men på Den Norske Israelmisjonens nettsider finner vi slagordet – For jøde først, hva nå enn dét måtte bety (annet enn at Israelere muligens er Guds utvalgte folk og bedre enn andre?). Nok om det.

Jespersen var riktig i godlune. Litt senere i teksten kunne vi lese:

– De sier jeg angriper folks følelser når jeg kaster noen sider av Bibelen på bålet, men det er vel ikke så mange bøker som har skapt så mye jævelskap som den boken der! Men faen heller, jeg ønsker et samfunn hvor det er plass til de fundamentalistene der også, bare vi andre får arbeidsro til å fyre med det vi har for hånden, uten å frykte å få dem på døra av den grunn.

Enig med du, som dei seier der nede på Sørrlandet. Men litt seriøst: En kristen definisjon av religion, kan være måten vi oppfører oss overfor hverandre på.

Mer ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no