Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Hjernens+fyrverkeri

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:4 » desember

... var overskriften på Anne Lene Johnsens IQ-trim i Dagbladet på nyttårsaften. Hun skrev:

Selv om du ikke har hørt noen smell, så har hjernen din i også 2005 vært vertskap for en effektiv elektrokjemisk prosess hvor det foregår kontinuerlige, små eksplosjoner av informasjonsutveksling. I dag er den store rakettoppskytningsdagen, da passerer det med noen ord om hjernens eget «fyrverkeri». Og nyttårsaften er i tillegger en fin dag for oppsummering, så her er en liten, uhøytidelig neurologisk årsrapport:
I året som har gått har du administrert 1000 milliarder hjerneceller, hvorav 100 milliarder er aktive nerveceller, eller neuroner.
Hver enkelt celle er ikke så smart, men også i år har de vært koblet sammen i et komplekst nettverk hvor hver av dem er istand til å utvikle kontakt med opptil 60 000 andre neuroner.
Dette har de gjort gjennom til sammen noen tusen milliarder dendritter – forgreninger som har som oppgave å ta imot signaler fra andre celler, og aksoner – en utvekst på hver celle som fører elektriske impulser ut.
Hver og en av dine 100 milliarder neuroner har i 2005 fyrt av noe sånt som 9,46 milliarder nerveimpulser i en fart av opptil 100 meter i sekundet, og selve utskytningen har i hver celle tatt til sammen 109,5 dager, reisetid til andre celler ikke inkludert.
Du har sendt informasjon gjennom 1 billiard synapser (som er kontaktpunktet hvor informasjonsutviklingen finner sted mellom neuronene).
Og du har hatt det litt mer travelt i venstre hjernehalvdel, hvor du har drøyt 180 millioner flere neuroner, enn i høyre.
Du har produsert 182,5 liter CSF (Cerebrospinal fluid) – en klar væske som sirkulerer gjennom hjernens hulrom og på hjernens overflate og som har som oppgave å blant annet beskytte og forfriske hjernen.
Og hvis du har vært aktiv og brukt hjernen din flittig har nervecellene i hjernen også utviklet et mylder av nye synapser og på denne måten skaffet deg mer lagringskapasitet i hjernen (neida, det blir ikke fullt, så det er bare å pøse på).
Alt dette har foregått i bare 2% av kroppen din, og forhåpentligvis går du også det nye året i møte med cirka halvannen kilo hjerne som er omtrent 140 millimeter bred, 167 millimeter lang og 93 millimeter høy, og som holder seg pent på plass og oppfører seg akkurat som den skal også i 2006.
Riktig godt nytt år!

... og andre kortslutninger :: procrastinus

I Dagens Næringsliv hadde Eskil Engdal på årets siste dag en noe annerledes betraktning av årsskiftet. Frimodig harselerte Engdal over sin nye lidelse, procrastinus (som jo er et penere ord for å ta konsekvensen av å stadig utsette ting), blant annet med følgende fyndord og livsvisdom:

  • I morgen er ofte den travleste dagen i uken
  • Jo raskere jeg kommer på etterskudd, dess mer tid har jeg på å ta igjen det tapte
  • I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by. (Douglas Adams)

... og apropos kortslutninger:

Bjørn Gabrielsen var frempå i Dagens Næringsliv for 12-13. november (2005). Under overskriften Simple Living skrev Gabrielsen den gang om at tekster av og til får motsatt tydning av hva vi tidligere kanskje ville ha tolket inn i dem. Blant annet kunne vi lese:

... det finnes visse kriterier for at en intellektuell kortslutning skal overleve og replisere seg videre, frem til den dag den betraktes som en vedtatt sannhet.

Hvilket jo er en grei nok betraktning; Det er ikke vanskelig å finne eksempler. Gabrielsen bedrev også historieskrivning og poengterte videre at:

Forestillingen om samfunnskritikk som elitistisk undertrykking av massene, ble først formulert av Turboneger-bassist Thomas Seltzer i et portrettintervju. Da var det skrikende morsomt ...

OK, jeg har vært sein i oppfatningen, men at kritikk kritiseres for å fungere undertrykkende og passiviserende, se det var en opplagt òg ny tanke, som kanskje bekrefter at dialektikken (hegelianismen) omsider har parret seg med post-modernismen i oslopressen. (Oh, baby! We like those guys!).

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no