Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Nærsynte riksmedier

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:3 » september

Under vignetten Debatt Kultur og medier skrev Stein-Roger Bull følgende i Aftenposten for 13. september 2005:

Jeg har vært i Kristiansand og produsert opera. I Sørlandets hovedstad, som er den mest aggressive kulturbyen i hele landet for tiden. Mest kjent for Quartfestivalen og Rune Andersen, men de som bor der kjenner godt til De Internasjonale Kirkefestspillene, Protestfestivalen og Flagstad-akademiet. De er stolte av Kristiansand symfoniorkester og går i Agder teater. I siste uke kunne de glede seg over operaen "Don Giovanni" av W.A. Mozart. Det var en originaloppsetning av en av verdens fremste regissører, Sir Jonathan Miller, og med noen av de mest lovende internasjonale sangtalenter på scenen og anerkjente Marc Soustrot i orkestergraven.
"Storartet Don Giovanni" skrev Fædrelandsvennen, men flere anmeldere kom ikke. Invitasjoner ble sendt ut, bekjentskaper i hovedstadsavisenes redaksjoner ble på alle mulige måter forsøkt påvirket til det irriterende, og informasjon om prosjektet ble bombardert kulturredaksjonene. Operasjef Bjørn Simensen påsto etter premièren at Kristiansand Symfoniorkester er Norges beste Mozart-orkester. Musikksjefen i NRK, Arild Erikstad, skjønner ikke hvordan det er mulig å få til en slik kvalitet utenfor et etablert operahus. To reportere fra BBC laget et eget program om oppsetningen og en journalist fra det anerkjente musikkmagasinet Classical Music reiste begeistret hjem etter premièren, men jeg så ikke noe til Aftenposten. Ikke de andre såkalte riksavisene, VG og Dagbladet, heller. Og det på tross av at de alle tre har lokale korrespondenter i byen. Kanskje er det nettopp i Kristiansand det mest oppsiktsvekkende skjer i kultur-Norge for tiden? Men det interesserer ikke Oslo-redaksjonene. De har vel god samvittighet fordi de tapetserer sportssidene med heltene i Start.
Fraværende. Jeg er selvfølgelig part i dette og ser det hele med subjektive briller, men riksdekning av kulturnyheter utenfor Oslo er stort sett fraværende bortsett fra når invitasjonene kommer fra de etablerte kulturinstitusjonene.
Vi brukte et år på å reise rundt i Europa for å finne talentene og blant dem er det heldigvis også noen norske. Men først og fremst var det i Norge det foregikk. Det er var en norsk produksjon, uheldigvis utenfor Oslo, men jeg trodde at ambisjonene om å være en riksavis strakk seg lenger enn til fotball, politikk og distribusjon av avisen.

Kristiansand :: Tja, artig ladested ...

For oss som ikke har spesiell interesse av Oslo, er det lett å si seg enig i at kultur utenfor overses; Spørsmålet er kanskje like mye om ikke det meste av vårt vakre land utenfor tiggerstaden overses.

Men hvordan man skal klare å diskutere slikt uten å havne i den obligatoriske norske øvelsen sentrum-periferi-debatt, se, dét har jeg ingen anelse om. Å gjøre et poeng ut av at Herr Bull (den offentlige personen Bull, vel å merke,* jeg skal ikke ha sagt noe om ham som privatperson) er en av de som virkelig har fått pressedekning av sine karrièremessige (og ekteskapelige) valg gjennom de siste tretti år, vil fort kunne karakteriseres som et usakelig og perfid personangrep; Noe som samtidig ville vært representativt for hvordan slike debatter som regel ender.

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no