Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Suez og EU

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:3 » resteblogg :: juli

Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet, er tidligere sitert i bloggen. I Aftenposten for 18. juli 2005 ga han en mulig vinkling på forarbeidet til dagens EU:

5. november 1956 invaderte britiske og franske styrker Egypt som svar på at Egypt hadde nasjonalisert Suezkanalen. Allerede dagen etter bestemte den britiske statsminister, Anthony Eden, seg for å avblåse operasjonen. Grunnen var klar: USA hadde fordømt invasjonen og understreket at det ikke ville være med på noe lån til Storbritannia når landets valutareserver nå raste nedover. Eden ringte til den franske statsminister, Guy Mollet, for å meddele ham dette triste budskap. Mollet ble svært skuffet, men hadde ikke noe alternativ. Han måtte følge britene.
I Storbritannia førte Suez til den entydige konklusjon at landet aldri mer måtte komme i direkte konfrontasjon med USA. De to landene ville fortsatt være uenige om så mangt, men slike saker måtte ordnes internt, ikke gjennom et åpent opprør mot USA. Da Eden ringte, var den tyske forbundskansler, Konrad Adenauer, akkurat på besøk hos Mollet. De to bestemte at aldri mer måtte Europa bli så ydmyket av USA. Sammen gikk de inn for å styrke europeisk integrasjon. Året etter ble Romatraktaten vedtatt. Den ledet til dagens EU.

Arnhild Skre skrev i kommentar i Aftenposten 16. juli at

Kjønnforskningen begynte som en vitenskapskritisk tendens. En serie tiltak for å innføre kvinnevinkelen i en forskningsverden preget av patriarkalsk tenkning. Det ble til kvinneforskning, kjønnsforskning, feministisk forskning, kall det hva du vil, men et motmaktstempel har den på seg. Maktkritisk forskning ser ting fra de svakes synsvinkel. Det er noe vi er for.

Dumhetens privilegium (19. september (2005))

... var Skres overskrift i vignetten Mellom oss i Aftenposten 19. september (2005).

Er dumhet forbeholdt menn, spurte to svenske feminister i Klassekampen nylig.
De undret seg over det statistiske faktum at menn er utsatt for flere arbeidsulykker, forårsaker flere trafikkulykker og dør gjennomsnittlig tidligere enn kvinner.
På spørsmål om hvorfor, finner forskere ut at kvinner bruker mer verneutstyr, holder oftere fartsgrenser og passer på helsen sin, mens menn synes slik fornuft er lite mandig. Det er akkurat som om mandighet og lurhet ikke hører sammen, undrer Moa Elf Karlén og Johanna Palmström.
De har rett, men atskillig underligere er det at menn kan oppføre seg så dumt og likevel ha så mye mer makt enn oss kvinner. Jenter kan gjerne være uforsiktige, men slikt fører oss ikke til makten. Våre suksesskriterier er flittighet, pertentelighet og flinkhet på alle fronter. Vi skal være så gode, ta oss i vare og får refs hvis vi gjør feil. Mens gutta kan oppføre seg dumt og slippe unna med det.
Senere i livet havner det uforsiktige kjønnet oftest i lederjobbene, får oftest høyere lønn og så å si alltid mindre belastningslidelser. Ikke nok med det. De blir sittende på toppene sine selv om de gjør en tabbe eller ti. De har jo bare vist litt mandighet. Den vil vi åpenbart ha mer av, og for sikkerhets skyld gjør vi dens vrangside til en dyd.
Skal suksessen bli virkelig stor, må ledere ha lov til å dumme seg ut og gå skikkelig i baret noen ganger, heter det på lederfilosofisk hold. Men gjelder marginen for alle?
Det siste lille spørsmålet hvisket seg inn i øret mitt da jeg valgnatten så Dagfinn Høybråten, Valgerd Svarstad Haugland og Kristelig Folkepartis valgresultat.
Med uvøren stil, en skvett rødvin og ganske mye risikovilje hadde leder Valgerd fått partiet opp på rekordhøye 12 prosent i 2001. Så kom et dårlig kommunevalg.
Verdsatte man uvørenheten? Utvidet man tabbekvoten og sa «Bare et kommunevalg, Valgerd! Stå på, så når vi nye høyder!»?
Nei, valgstrategene skrek på fornyelse og Valgerd ble kastet for å gi plass til kristenkonservative Høybråten, ny forgubbing – og 6,8 prosent sist mandag.
Nå venter jeg spent på hva partistrategene finner ut. Må Høybråten også gå? Skal de grave frem enda mer «nytt»? Eller opererer de plutselig med tabbekvoter og lar ham sitte?
I så fall har de svenske feministene rett. Feil og dumhet er et privilegium for menn.
Damer må skaffe resultater hvis de vil bli sittende.

Mer ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no