Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Bloggtematikk :: Navlebeskuelse » om bloggen «

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:3 » halvveis i 2005

Etter halvgått løp i 2005 med omtrent 70 blogger så langt, kan man ane noen tema.

1

Begrepene nasjon, nasjonsbygging, etnisitet og fremmedhet ser ut til å være et gjennomgående tema i 2005. Hundreårsmarkeringen har brakt mange morsomme utsagn og debatter til torgs. Foregående århundres tendensiøse forskning og statsdannelse er plutselig blitt en del av den offentlige diskusjon.

Noen dager ut i et nytt engasjement, oppdaget jeg at jeg var havnet midt i smørøyet. Å jobbe i et område som tradisjonelt har vært sommerbeite for vårt eget urfolk, gir også grunnlag for refleksjon omkring inn- og utgrupper.

2

Et annet tema blir de litterære innslagene. Disse bloggene kan ha berøringspunkt med politiske og prinsippielle spørsmål, men skyldes like ofte fascinasjon for god tekst, flotte formuleringer eller overraskende vinklinger. Ofte er det litteratur som tør ta opp ikke-populære tema, men like gjerne presenteres mer eller mindre anstendig føleri; Av og til er slike kombinert med nederst nevnte tema: mulig død, fordervelse og hjerte-smerte – mye smerte og ekte lidelse!

Av og til tas en snutt inn også fordi den benytter et begrep som jeg ikke kjenner eller lar meg fascinere av – en form for personlig språkutvikling, med andre ord. Det er kanskje uvitenskapelig å benytte et spesifikt begrep løsrevet fra ett begrepsapparat – men jeg oppfatter kulturfeltet som såpass fleksibelt at man kan trekke inn elementer fra nært sagt hvilket-som-helst annet fagfelt.

Dette er også en privat-blogg, og den er som sådan ikke underlagt strenge vitenskapelige kriterier. Etterrettelighet er viktig, men bloggen brukes til å forsøke ut teorier. Respons fra leserne medfører stadige korreksjoner.

3

En tredje "kategori" er verken fuggel og fisk; løsrevne artikler og snutter som i vid forstand berører fag- eller interessefelt. Emnene er av og til ikke uproblematiske; Som forvalter må man holde seg unna politiske posisjoner, men av og til berører lovendringer prinsippgrunnlag på en måte som det er vanskelig å overse. Hendinger i samtiden som ligger nært opp til arbeidet, velger jeg å betrakte som litterære blogger.

Lovverk, lojalitet og forskrifter er jo viktige etiske størrelser i forvaltningen. Interne forhold berøres ikke i bloggen, men noen innslag kan tangere arbeidsområdet og være relevante som et slags bakteppe for den daglige dont. Om du er nysgjerrig på jobbsaker, er det jo bare å sjekke et forvaltningsorgans nettportal; Svært mye av sakspapirer ligger ute og er tilgjengelig elektronisk gjennom postlister – nyttig om man driver med kultur, eller andre fagfelt, for alt jeg vet ...

4

Et fenomen som har fylt noen sider, er en barnslig glede over at det er mulig å ta bilder med den nye mobiltelefonen (Tamagotchi-en min). Jeg er fascinert av den dårlige kvaliteten på bildene og hvordan det preger motivene. En assosiasjon:

I 2002 kom nyfrelste ned til kortfilmfestivalen i Grimstad og misjonerte for det ny-gamle mediet Lomo-foto. Spontanfotografering, gjerne med håndholdt kamera, ga ganske rudimentære bilder. Resultatet så ut til å være beslektet med uttrykk som var i ferd med å bli kjent gjennom retroorientert reklamespråk og fjernsyn – popularisering av formvalg som har vært avant garde i kunstsektoren i noen tid. (Det er ellers litt skremmende å se at retrotrenden brukte så mange år fra London til Norge, men sannsynligvis er det en høyst vanlig historisk prosess: Kulturutveksling tar tid.)

Uansett, etter en voldsom raptus fra februar til og med mai, ser det ut til at begeistringen har lagt seg noe.

5

Et femte tema smaker beskt og er ubehagelig, både for meg og leseren; I starten av 2004 opplevde jeg et bakholdsangrep som holdt på å bli fatalt, og jeg sliter ennå med seinvirkninger etter et personlig nederlag – og sutrer over det innimellom.

En avtale om ikke å kommentere faktiske forhold er inngått og skal holdes; Å holde tilbake informasjon kan være en risikosport – kanskje mest for undertegnede. Men når eventyr først er fortalt, vil jeg gjerne bidra selv også. Utfordringen ligger naturligvis i å gi det hele et skjær av ettertenksomhet, slik at bitterheten ikke blir for åpenbar, eller mulig hevnlyst alt for opplagt. Avstemt skal det være, og å eventuelt gi nålevende, unge karrièrebyggere et dårlig renomme, dét er dET dog få som fortjener.

6

I tillegg kan det nok anføres noen vinklinger som jeg ikke er objektiv nok til å overskue.

Code is poetry skriver WordPress.org

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no