Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Hvorfor nasjonalsosialisme?

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:1 » NSDAP

Overgrepene som Tyskland gjorde i Europa i løpet av nittenhundretallet, var én medvirkende årsak til at jeg i sin tid leste tysk. Ved å kunne lese tysk kan man komme noe nærmere det nasjonalsosialistiske problemet, tenkte jeg. Tyskerne har jo en annen opplevelse av krigsforløpene enn hva vi har her oppe i steinrøysa. Ikke minst medførte krigene ganske så annerledes materielle og emosjonelle følger der nede.

Forkjempere for rene ariske folkeslag finner vi ikke så mange av i dag. Likevel er etnisk rensing aktuelt, og det er ikke mer enn ti år siden at prosessen pågikk for fullt òg i praksis på europeisk jord. Og vår skepsis til folk med annen etnisk bakgrunn, speiles i holdninger og tekst. Mine spørsmål, både til meg selv og til leseren, er ganske enkle:

  • Er det mulig å akseptere folks grunnleggende menneskerettigheter uavhengig rase, kjønn og alder?
  • Når skal vi eventuelt gjennomføre konseptet?

Himmler siegt HeilTrønderbart i anledning filmen UntergangMot

Skum (Studentenes Kultur- og UnderholdningsMagasin) er en gratisavis à la Natt & Dag og Plan B. Magasinet kommer seks ganger i året i et opplag på mellom 32 og 50.000. Tekst og layout er relativt hipt og rocka. Hvor stor negerbestand er norske bønder villig til å akseptere? spør Skums skribent Thomas Wold, under vignetten GladWold i nr. 02/2005. Hr. Wold reflekterer ut fra fragmenter plukket opp på bussen forleden>

... den gjengse oppfatningen blant elevene var at det ikke passet seg med en neger i Idol, ettersom det var en norsk konkurranse (det var de som brukte ordet neger, det er ikke pent, men jeg må jo holde meg til fakta). Rent bortsett fra den åpenbare rasismen i utsagnet, er det også interessant da det sier en hel del om hvor norske vi er.
...
Dette bringer tankene tilbake til Filmavisens entusiastiske forteller. Når han oppdager en sortmusket gutt som har forvillet seg inn i dalstroka innafor i etterkrigsåra, bryter han ut i et gledelig "Næmmen heisann, en neger". En skulle tro vi hadde hatt tilstrekkelig tid til å venne oss til denne mørkhudete folkegruppen nå, men vi sliter fortsatt med å forholde oss til dem på en måte som ikke innebærer enten bunnløs frykt for rabies eller fanatisk begeistring over hvor flinke de er til å spille tromme (den oppvakte leser kan sikkert gjøre et psykoanalystisk poeng av at jeg bruker ordet dem når jeg omtaler dem). Enkelte er så begeistret at de nok skulle ønske at de selv var negrer. Særlig gjelder dette for mange rappere, som virker oppriktig skuffet over mangelen på trakassering fra politiet.

I en artikkel om byutvikling og det offentlige rom, Magasinet lørdag 14. mai, skriver Hege Duckert: "Hvorfor kommer Pakistan aldri til sluttspillet i fotball? Fordi hver gang de får corner, så åpner de en butikk." Jeg merker meg at sosialistene nå tør bruke vitser som går på tvers av etniske grenser. Vovet!

Bildene under ble tatt da jeg gikk en tur for å komme i stemning til å se filmen Der Untergang. Klikker du på et bilde, kan du se en litt større utgave av det.

Mental forbereding til filmen Der UntergangBunkersestetikkUtkikk og skyteskår

For tiden bor jeg i et landskap som allerede i en måned har fortont seg som et laiv postkort fra Det norske påskefjellet. Smellvakkert er det. Men når snøen ikke blir skitten, er det vanskelig å finne kontraster i landkapet. Her ute i ødemarken er det rikelig tid til lesning og skrift, men verre med tilgang til et aktivt kulturmarked. Å få sett filmen Der Untergang koster meg eksempelvis kr 1.090 bare i reiseutgifter til og fra Trondheim.

Enda mer betenkelig er det at filmopplevelsen koster Nord-Trøndelag fylke enda mer penger. Her på baksiden av fjellene ned mot Namdalen har vi Tilbringertjeneste. Når jeg bestiller billett hos NSB, blir jeg oppringt av taxien enten på denne siden eller den andre siden av fjellet. De kommer så på døren og henter og kjører meg ned til Namsskogan stasjon. Med hellidagstillegg koster den turen kr 700 hver vei, hvor jeg betaler kr 80. Resten dekker fylket. Dette kalles kollektivtilbud. Et merkelig, men godt fungerende system.

Mer fascisme finner du på siden med avisklipp for januar 2005.

"Døden løser alt; Ingen person, intet problem." – Josef Stalin

Wikigang ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no