Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

I begynnelsen var ordet

Her er du nå :: www » no » blogg » 2005 » K:1 » mars

Under overskriften Søndagspreken! kommenterer Linn Ullmann religion i praksis. Men ut over kontemporær religionsutøvelse ligger det kanskje også en generell kommentar til vår tids noe lemfeldige omgang med ord og deres innhold? (En betraktning undertegnede ofte møter seg selv i.) Ullmann skriver blant annet:

Først skapte Gud himmelen og jorden og menneskene og biskopene og politikerne. Han glemte å si at vi måtte veie våre ord på gullvekt.
Dersom Gud ikke hadde vært så presis i valg av ord da han skapte jorden, ville det sett mørkt ut her nede. Vi ville ikke se forskjell på en flodhest og en blomst, for Gud ville ikke ha tenkt på å gi alle ting sine rette navn. Gud skjønte at det ikke holdt å si bla bla bla første dag og bla bla bla andre dag. Det blir ikke verdener av slikt. Det blir bare én dag til her oppe i nord – med vårt sørpete ordskifte, våre melete kjøttkaker, vårt stadig skiftende skydekke og vår revnede forståelse av begrepet omsorg. Gud ville aldri sagt, da han holdt på med sitt, at han elsker alle mennesker, bare ikke homofile prester. Han ville ikke latt debatten bli så liten. Derfor rister Gud på det store tunge trette hodet sitt akkurat nå og sier: Kjære biskop! Kjære politiker! Hvem er det som fordunkler min plan med uforstandige ord? Det er så mye som skal gjøres og alt jeg hører er homofile prester og utvannede drinker.
Gud ser alt og hører alt: Hver gang Kvarme åpner munnen og redegjør for sitt syn på hvorfor visse grupper ikke skal få lov til å virke i Guds hus og utføre Guds gjerninger, virker det språklig fordunklende. Særlig når han påstår at han er en brubygger som aktivt bidrar til samhold. Det er da Gud sier: You can't have it both ways, baby! Kvarme og alle som påstår at de tjener Gud må lære av Guds strenge omgang med språket. Man kan ikke si én ting og mene en annen. Det er rett og slett litt syndig å snakke om kjærlighet og nåde samtidig som man snakker om – og står for og forkynner – utestengelse.
Ord er gjerning. Ord er gjerning. Ord er gjerning. Også jeg har gått på søndagsskole.

Du kan lese hele artikkelen på nettet. Liker du å lese om homser, finner du mer i en februarblog.

Biskop Kvarme innsettes 3. april (Hva slags rituale er de de holder på med? De praktiserende kristne overrasker igjen!)Biskop Kvarme innsettes 3. april

Andreas Wiese har ellers en morsom mediekommentar i Dagbladet 19. mars: "Gjør en liten test: Si navnet biskop Ole Christian Kvarme for deg selv, og: Ikke tenk homofili"

Noe helt annet (?)

Journalist Morten Fyhn skrev om filosofen Henrik Syses bok Veier til et godt liv i Aftenposten søndag 6. mars:

I boken skriver han dette: "Medienes jakt på sensasjoner skaper et felt der plikt-etikken plutselig ikke gjelder. Den generelle plikten til å oppføre seg anstendig og høflig, også når man farer med beskyldninger og kritikk, er nettopp en plikt basert på ideen om alle menneskers likeverd".
Kanskje er det hans kritiske syn på mediene som gjør at han ikke vil være med i et hylekor mot Vinmonopolets leder samtidig som hele geværlaget er ute med ordre om å skyte på alt som er brunt. Da blir hvert ekorn gjort til en bjørn, mener han.

Enda en gang: Er det estetikken eller etikken vi tar farvel med for tiden?

Linns preken ...

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no