Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

Juni :: 2004 »

Her er du nå :: www » no » blogg » 2004 » kompetanse

Literacy

  • 700 f.Kr. visuelle symboler/alfabet: kulturelt skille
  • 2000 e.Kr alfabet/hypertekst: kulturelt skille (digital divide)

I to år trodde jeg at jeg hadde et "Netscape 4-problem" fordi jeg ikke kunne kode nettsider godt nok. Det viser seg å være et langt mer omfattende og – ikke minst – et mer allment og utbredt problem enn hva jeg trodde. Det virker som om en hel verden av webdesignere sliter der ute.

Et par instruktive bøker og en hyggelig samtale med en kompis i Grimstad satte meg omsider på sporet. Så fikk jeg en treukers pause fra nettet og kunne lese meg opp på CSS og nye standarder. (Mer om CSS finner du på forrige aktueltside.) Det var som å finne gull; spesielt var Zeldman gefundenes Fressen. (Lettere hysterisk over de nye oppdagelsene skrev jeg en svært uformell kritikk av et nettsted for en venninne som var involvert i et prosjekt. Tonen er verken moderat og behersket, men innholdet eller over-teksten står jeg vel for.)

Så var det på'n for å ta i bruk ny kunnskap. Dead-line var 30. juni, og jeg spurtet for å rekke å legge om mine 604 nettsider. Heldigvis fikk jeg forlenget brukertillatelse på høgskolens maskiner, og sitter nå og retter opp alle feilene jeg rakk å begå i løpet av den mest hektiske perioden. I tillegg får jeg lagt inn flere utvidelser og bedret interaktiviteten/samspillet med målgruppen, som det heter så fint.

* Geek and Nerd Animation :: Tidvis er det stor moro på datalabben, men det er kanskje ikke sikkert at humoren er tilgjengelig for alle, når man sitter og ler av ren kode

Trafikken inn til nettstedet øker jevnt og trutt. Antall sidevisninger er firedoblet siden mars, og tidoblet i løpet av det siste året. Dermed begynner båndbredde å bli et kritisk parameter. Med ny layout får jeg stabilisert og minsket antall treff/hits pr. side. (Spesielt nysgjerrige kan følge de stiplede linjene i statistikken.) Ny dead-line er satt til 1. august, og kanskje rekker jeg å få til alternative CSS-er til da, slik at brukeren kan velge mellom flere forskjellige visninger av det samme materialet.

Det er mange rare dyr i arken

Portugiseren Tiago ikke bare sjarmerte jentene i Bø – med sin litt kuriøse blanding av latino lover og Rockabilly look – han var en ålreit fyr også, som gjerne tok seg en helgetur til Sør-Sverige eller Latvia. Gjennom ham ble jeg kjent med Hr. Kvipt fra Vest-Telemark. Sondre har lest datafag noen år nå og har i tillegg en estetisk innfallsvinkel, noe som etter min mening er litt for sjeldent i datakretser. (Pun intended!)

En typisk kveld på prosjektlaben i juni var meg som renset gammel kode (se over), og Sondre som laget nettsider for Switchblades mens bandet satt i California og ropte (pr. e-post eller Messenger eller no' sånt): More knives, more knives! Jeg sier det igjen: De er gærne disse Rockabilly-folka – herlig gærne. Her er et eksempel på et arbeid som Sondre har gjort, dessverre parkert på free hosting toppdomenet tk, det vil i praksis si at serverene ofte er nede fordi trafikken blir for stor. Her er et annet eksempel, som han viste meg etter å ha forklart meg underverkene en kan gjøre med PHP. (Noe av php-en er overraskende enkelt.) OK, det kan bli litt nerdete av og til, så over til noe helt annet

Kreativitet

Camilla AC Tepfers (leder i DnB Nor Innovasjon) skrev i spalten Med egne ord i Dagens Næringsliv for helgen 15-17. mai:

Kreativitet er noe vi alle har anlegg for, men som dessverre hos de fleste av oss, avlæres med alderen. I USA var romfartsorganisasjonen NASA tidlig pionerer på kreativitetstesting, som de benyttet i ansettelser av ingeniører. De fant at hos fem år gamle barn fikk 98 prosent skåren "svært kreative". Dette hadde falt til 30 prosent hos tiåringene, til 12 prosent hos 15-åringene, og var helt nede i to prosent hos 25-åringene.
Edward de Bono er en autoritet på kreativ tenkning. Han har skrevet over 60 bøker om temaet. de Bono peker på at hjernen er et system som lager og bruker mønstre. Hjernen vil reagere på ethvert informasjonselement med ønske om å passe det inn i hva den allerede vet. Spiller man på lag med dette, vil man også kunne fremme kreativiteten.
Personlig endring handler om å ta ubehaget med å lære seg nye og bedre metoder for å løse sine oppgaver. Det handler om å gi avkall på det gamle og kjente. For å sitere grunnleggeren av Visa International, Dee Hock: "Problemet er ikke å få nye tanker inn i hodet, det er hvordan få de gamle ut." Det handler om å ta ansvar for sitt eget bidrag og innse at det eneste faste er endring. Det er de enkelte medarbeiders personlige ansvar å komme dit, men de har ikke en sjanse om de ikke får støtte i et mulighetssøkende innovasjonssystem.

WemWaWor

Ideen om å tilby Mac-brukere en spesiell CSS oppgis. I stedet får de fleste brukere muligheten til velge skriftstørrelse. Prøv gjerne selv, øverst til høyre!

Dynamic HTML, DHMTL, har vært benyttet for å skape spesielle og ofte oppsiktvekkende effekter på nettsider. (Mitt lille DHTML-eksperiment finner du som fallende snø på bloggen for desember 2003.) Koden er ofte kompleks og den fungerer ikke spesielt godt på ulike plattformer. Zeldman er relativt tydelig på at DHTML er på vei ut.

* Zeldmanized! Trykk gjerne F5 for å få en morsom effekt! + * Tantek Çelik er en annen gluping

Snart seks måneder som arbeidsløs

Så hva i alle dager har jeg brukt dette halvåret på? Jo, jeg trengte en pause. Det ble for tette skifter sist høst. Jeg var ikke fysisk og mentalt opplagt til å gå på oppgaven i Stavanger. Da styrets flengende kritikk kom, gikk jeg på trynet i veggen. Der ble jeg kanskje i to måneder, og det var svært interessant: Å ligge med brukket rygg gir rikelig med tid til refleksjon. Etter et lite dykk ned i samtidslitteraturen, brukte jeg en del tid på å gå gjennom enkelthetene i styrets kritikk, ut fra følgende lett fragmentariske resonnement:

All kritikk bunner i noe. Uansett hvor usaklig, selvmotsigende eller unyansert den er, så fortjener den oppmerksomhet og analyse. Og uansett gir det empirisk forståelse for hvilke mekanismer som virker, mentalt, sosialt så vel som maktstrukturelt.

Tidsklemming har det blitt fint lite av. Ingen oppgaver for fellesskapet, og alt for mye tid til å lure på hva som var den egentlige agendaen

Nok sutring, jeg kan miste lesere og markedsverdi hvis jeg holder på slik

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no