Hurtiglenker til innhold, navigasjon, søkeboksen eller bytte av layout

April {·} mai

Her er du nå :: www » no » blogg » 2004 » O{} April!

Om kvalitet på nettstedet

Nettstedet er nå lagt bedre til rette for folk med synshemminger og folk som bruker leselist eller talesyntese-programvare for svaksynte. Innholdet kan jo diskuteres, men jeg tror nettstedet har en grei og oversiktlig struktur, og rent teknisk sett skal de aller fleste sidene være tilgjengelige for de fleste.

* Logoen viser at nettsidene er tilgjengelige for funksjonshemmede brukere

Fra begynnelsen av har det vært et mål å gjøre nettstedet tilgjengelig for flest mulig brukere, uavhengig av hvordan de bruker nettet; hvilken type nettlesere eller hvilket operativsystem de bruker: Netscape, Internet Explorer (IE), Mac, PC (Windows), Linux eller WebTV. Og ut fra statistiske opplysninger ser jeg at det er mange rare kombinasjoner av nettlesere og systemer der ute.

Oppsiktsvekkende nok er andelen av besøkende som benytter skikkelig gamle nettlesere, doblet i løpet av det siste halvannet året! (Netscape revolusjonerte web design i sin tid, men med tekniske løsninger som ikke er videreførte som standarder – hvorfor bruker folk Netscape 2? I dag kan du jo laste ned nyere og kjappere nettlesere gratis. Ikke bare er de mindre prosessorkrevende, ofte tar de mindre plass på harddisken også, hvis dét er begrensningen. Jeg har forsøkt å legge til rette for antikvariske nettlesere ved å skrive inn et par snutter med kode som kan bedre gjengivelsen. Brukere med noe utdatert programvare drar også nytte av tilretteleggingen for funksjonshemmede brukere.

Etter å ha forlest meg på CSS-litteratur forbereder jeg en omlegging av nettsidene slik at de følger moderne nettstandarder. Etter mye tull og tilpasning av kode til sære nettlesere, vender man omsider tilbake til de opprinnelige intensjonene med HTML, HyperText Markup Language. Tekst og bilder merkes med de rette taggene (MarkUp), og både skrift og sideutforming bestemmes av et stilark, en CSS-fil.

Ta gjerne en kikk på nettstedet csszengarden.com, som er lagd for å demonstrere mulighetene man har med gjennomført CSS-basert sideutforming. De forskjellige utseendene du finner i menyen til høyre tar alle utgangspunkt i samme XHTML-fil, stort sett er det bare det bestemmende stilarket samt underliggende billedfiler som forandres fra layout til layout. Inspirerende!

Omleggingen medfører at jeg tar et midlertidig farvel med idéen om å lære meg Flash (hulk! Finnes det andre nerds der ute, kan de jo lese noen strøtanker jeg gjorde meg i vår).

Det finnes en skog av særdeles vakre flash-baserte nettsteder. Min gamle favoritt fra 2001 holder seg forbausende bra. Nylig fant jeg en produsent som holder tilsvarende høyt nivå. Hvis du vil se eksempler på state-of-the-art flashfiler, kikk på sirkelen nederst til høyre på bubblebathgirl.com! En annen lekkerbisken er også representativ for rådende flash-estetikk.

Mer om struktur på nettstedet

Å lage sider med intranett-aktig funksjon blir en annen fin utfordring. Nettstedet deles, og en del sider beskyttes med passord.

Internett er kanskje ikke stedet for sensitiv informasjon, verken ifølge UniNetts anbefalte retningslinjer, eller mer personlige oppfatninger om hva som er god etisk fremferd i disse datatider. Noe informasjon kan også tolkes som kompromitterende – det er litt som å håndtere personalopplysninger: noe må man forholde seg aktivt til, annet er kun fortellinger som kanskje belyser personlige forhold, men som ikke har noe i offentligheten å gjøre.

En medvirkende årsak til delingen er at leserkretsen er blitt større enn hva jeg er komfortabel med. Spesielt disse aktueltsidene har langt flere besøk enn hva jeg kan liste opp av venner og bekjente (selv om jeg regner inn alle hyggelige folk jeg har truffet i et utall av forskjellige sammenhenger).

Det er litt paradoksalt å legge ut informasjon som ikke skal være ikke allment tilgjengelig. Men ser vi nett-historisk på det, er det kanskje ikke så galt allikevel. Det tidlige nettet, ARPANet, het jo en tid DARPA Net, og navnet peker tilbake til den militære tilknytningen prosjektet hadde på starten av 60-tallet. Sjekk gjerne nettstedet til Internet Society avdeling Norge for en fyldigere historisk fremstilling.

[ til topps ]

* En animasjon med en lenke til b3ta.com

Leseopplevelser

Nå har jeg ikke lest så mye post-dot.com-litteratur ennå, men Langelands bok Wonderboy var en skikkelig page-turner. Spesielt side 419 var morsom. Chief Financial Officer (eller Chief Fucking Obstacle) fortaper seg i en betraktning av forskjellige typer lån for å finansiere et større raid. Teksten spiraliserer inn i et økonomisk resonnement gjennom en lengre for-og-imot-vurdering. Teksten er satt med stadig mindre skriftsnitt, som om personen blir mer og mer introvert og faglig. Tiraden avsluttes med en setning, satt med 5-6pt, som annulerer hele resonnementet. Virkelig noe for oss nærsynte!

Ellers har Mikael Niemi noen morsomme betraktninger omkring kjønn i boken Populärmusik från Vittula, for eksempel:

I början diskuterade jag ofta med Niila om vårt rockspelande kunde anses som knapsu. Ordet är tornedalsfinskt och betyder kärringaktigt, alltså något som bara kvinnor håller på med. Man kan säga att mansrollen i Tornedalen går ut på en enda sak. Att inte vara knapsu. Det låter enkelt och självklart, men det hela kompliceras av olika specialregler som det ofta tar tiotals år att lära sig, något som särskilt inflyttade män från södra Sverige kan få erfara.
Vissa sysslor är i grunden knapsu och ska alltså undvikas av män. Dit hör gardinbyte, stickning, mattvävning, handmjölkning, blomvattning och liknande. Andra sysslor är lika definitivt manliga såsom trädfällning, älgjakt, knuttimring, flottning och dansbaneslagsmål. Sedan gammalt har världen varit tudelad, alla har vetat vad som gällt.
Men så kom välfärden. Och plötsligt tillkom hundratals nya sysslor och uppgifter som förvirrade begreppen. Eftersom knapsubegreppet utvecklats genom månghundraåriga, omedvetna processer i folkdjupet så hann definitionerna inte med.

Et par hyggelig e-poster fra G

G var i Bergen i påsken og stakk innom på vei tilbake. Tydelig influert av dialekten der borte sendte hun en liten e-post etterpå. Her er den gjengitt med hennes tillatelse:

Halloen! | Hvordan står det til i Bø?


Har du hørt noe mer fra trangvikingene?

Her har jo, som jeg kanskje nevnte, formannen i borettslaget forsvunnet i nattens mulm og mørke, mens samboeren var på hyttetur. Trangvik sag og høvleri har stevnet ham for forliksrådet fordi han ikke har betalt materialene til terrassene våre, som han bygde med sitt eget firma, Gulag bygg og fjøl, eller hva det nå var det het. Men han har visst bestilt materialene i borettslagets navn. Nå mistenkes at han har trimmet sin egen bil og brukt borettslagets penger. Styrearbeid har diverse utfordringer, ja, det er sikkert.

I dag skal vi vel ut i hagen, som de småborgerlige forstadsbeboerne vi er blitt ...

Hilsen G!

* Barn i søppelbøtte

Ikke så lenge etterpå kom en liten oppfølger:

Hei!
Etter at vi hadde vært på det obligatoriske besøket hos svigerforeldre ringte GP meg i går i firetida og spurte om jeg ville være med på Sting-konsert. Men så var jo Sting syk, og istedet reiste vi hjem til dem og spiste middag. Det var den første sommerkvelden i Oslo, vi satt i hagen og spiste grillmat av ulike dyr (nja, det var vel mest svin) fisk og grønnsaker sammen med naboene deres. Det var skikkelig koselig.
Hagearbeid står på tapetet hos alle rekkehusbeboere for tiden. Pål hadde plantet jordskokk mens GP klagde over et heller mislykket forsøk på å plante blomsterløk.
Det var en riktig koselig kveld, der barna løp rundt huset og dremlet til hverandre fra tid til annet slik at foreldrene helt mistet besinnelsen. Noe universelt ser det ut til å være både med hager og familiestruktur. Våre barn var veldig snille, fikk vi høre. Pål var nettopp ferdig med bløder-filmen og Damian var på sirkus etter at han hadde fått gratisbilletter gjennom en polsk klassekamerat.
Hilsen G!

Neste blogg :: oversikt :: forrige blogg

aage no :: banspam@aage.no :: XHTML :: CSS :: WAI A/508

Denne siden ble sist endret :: 14. April 2014 :: ©

Til topps

www.aage.no 2000 © 2008 www.rolle.no